ნახშირბადოვანი ფოლადის დანები ცნობილია მათი გამძლეობითა და ბასრი პირის შენარჩუნების უნარით. თუმცა, მაღალი ნახშირბადის შემცველობა მგრძნობიარეს ხდის მათ ჟანგის მიმართ. დანის გამძლეობის შემცირებასთან ერთად, წითელ ჟანგს შეუძლია დანა ვიზუალურად ნაკლებად მიმზიდველი გახადოს. ასე რომ, ცხადია, რომ ნახშირბადოვანი ფოლადის დანებს სჭირდება სათანადო მოვლა, რომ დიდხანს შეინარჩუნოს გამძლეობა და არ გაუჩნდეს კოროზია.
ბევრი მომხმარებელი არ იცნობს მათი პირების სათანადო მოვლის რუტინას. საბედნიეროდ, ნახშირბადოვანი ფოლადის დანის მოვლა რთული არ არის და თქვენც შეგიძლიათ ამის გაკეთება. მეტი პრაქტიკული რჩევისთვის, განაგრძეთ სტატიის კითხვა.
რა არის ნახშირბადოვანი ფოლადის დანა?
როგორც სახელი გვეუბნება, ნახშირბადოვანი ფოლადის დანას აქვს ნახშირბადის მაღალი შემცველობა. ნახშირბადოვანი ფოლადი ცნობილია თავისი სიმტკიცით; ბუნებრივია, მისგან დამზადებული დანები არის გამძლე და გრძელვადიანი.
ნახშირბადოვანი ფოლადის დანას შეუძლია გაუძლოს მძიმე სამუშაოების უმეტესობას დაჭრისა და ცვეთის გარეშე. ამ პირების მაღალი გამძლეობა ხდის მათ შესაფერისს მძიმე სამუშაოებისთვის, როგორც სამზარეულოში, ასევე მის გარეთ.
მაღალი ნახშირბადოვანი ფოლადის დანა არ არის ძალიან დრეკადი, ამიტომ მოერიდეთ დანაზე ზედმეტ ზეწოლას. უჟანგავი ფოლადის დანის მსგავსად მოხრის ნაცვლად, მაღალი ნახშირბადის დანა შეიძლება გაიბზაროს ან გატყდეს დიდი ზეწოლის შედეგად.
თუმცა, სამზარეულოს და თუნდაც გარე სამუშაოების უმეტესობა არ წარმოადგენს საფრთხეს ნახშირბადოვანი ფოლადის დანისათვის. დანის გატეხვა რეგულარული გამოყენების დროს წარმოუდგენელია. ამასთან, დანაში ნახშირბადის მაღალი შემცველობა ზრდის ჟანგის და გაუფერულების რისკს.
სანამ უშუალოდ მოვლაზე გადავალთ, მნიშვნელოვანია გვესმოდეს, რომ ყველა ჟანგი არ აზიანებს ნახშირბადოვანი ფოლადის დანას, ზოგიერთ შემთხვევაში, თქვენს დანას შეიძლება განუვითარდეს ნაცრისფერი ან შავი ლაქა პირზე, რომელსაც ეწოდება Patina. შავი ფერის შეცვლა არ უნდა აგვერიოს ჟანგსა და კოროზიაში რადგან მას შეუძლია წინააღმდეგობა გაუწიოს წითელ ჟანგს და დანა უფრო გამძლე გახადოს.
მოვლის რჩევები თქვენი ნახშირბადოვანი ფოლადის დანის შესანარჩუნებლად
ახლა, როცა იცით, რა ხდის ნახშირბადოვანი ფოლადის დანებს უნიკალურს, შეგიძლიათ დაიწყოთ მათზე ზრუნვა. როგორც უკვე აღვნიშნეთ, ნახშირბადოვანი ფოლადის დანის მოვლა შედარებით მარტივია და ცოტა დრო სჭირდება.
აქ მოცემულია მოვლის რამდენიმე რჩევა, რომელთა დაცვაც შეგიძლიათ თქვენი ნახშირბადოვანი ფოლადის დანის სიცოცხლის გასახანგრძლივებლად:
დანის გაწმენდა გამოყენებისას: ნახშირბადოვანი ფოლადის დანის ჟანგისგან დასაცავად ყველაზე მარტივი ხერხი, გამოყენების დროს გაწმენდაა. გამოიმუშავეთ ჩვევა, რომ დანა გაწმინდოთ ყოველი გამოყენების შემდეგ, განსაკუთრებით მჟავე საკვებისა და ნივთიერებების გაჭრისას რადგან, ნივთიერების მჟავე ბუნებას შეუძლია დააჩქაროს ჟანგვის პროცესი და გამოიწვიოს ჟანგის გაჩენა.
შენიშვნა: პირის გასაწმენდად სუფთა ქსოვილის გამოყენება აუცილებელია. უსუფთაო ქსოვილის გამოყენებამ შეიძლება მეტი ზიანი მიაყენოს დანას, რადგან ის შეიძლება შეიცავდეს ელემენტებს, რომლებიც აჩქარებენ ჟანგის პროცესს.
მოერიდეთ დანის ბლოკის (ჩასადები) გამოყენებას: დანის ბლოკები უჟანგავი ფოლადის პირების შესანახად და მათ უსაფრთხოდ შენარჩუნების ყველაზე პოპულარული მეთოდია. თუმცა, თუ თქვენ გაქვთ ნახშირბადოვანი ფოლადის დანა, მოერიდეთ დანის ბლოკის გამოყენებას, განსაკუთრებით, ხისგან დამზადებული ბლოკის შემთხვევაში. მიზეზი, რის გამოც თქვენ უნდა მოერიდოთ დანის ბლოკებს, არის ტენიანობის ზემოქმედების რისკი.
იმის გამო, რომ დანის ბლოკები მოთავსებულია სამზარეულოში, ხშირად ნიჟარასთან ახლოს, ტენიანობა შეიძლება დაგროვდეს დანის ჭრილებში. თქვენი ნახშირბადის დანის შენახვა დანის ბლოკში კოროზიის პროცესს აჩქარებს. უმჯობესია დაკიდოთ ნახშირბადის დანა მაგნიტური ზოლზე, ტენიანობის წყაროებისგან მოშორებით. ამის გაკეთება შეამცირებს ჟანგის წარმოქმნის რისკს და პირს ბასრ და უჟანგავ მდგომარეობას უნარჩუნებს.
დაფარეთ ნახშირბადოვანი ფოლადის დანა ზეთით: ნახშირბადის დანისთვის სასარგებლოა ზეთით დაფარვა ყოველი გამოყენების შემდეგ. მას შემდეგ რაც დაასრულებთ დანის გამოყენებას, შეგიძლიათ მთლიანად გარეცხოთ და კარგად გააშროთ შემდეგ გამოიყენოთ ნებისმიერი მინერალური ზეთი და დაიტანოთ ზეთის ფენა დანის მთელ ზედაპირზე.
მოერიდეთ ზეთების გამოყენებას, რომლებიც დროთა განმავლობაში შეიძლება გახდეს წებოვანი ან გაიხეხოს; ამის ნაცვლად, გამოიყენეთ მინერალური ან სპეციალური საწმენდი დანის ზეთი.
ნახშირბადობანი ფოლადის მქონდე დანის პირის მოსავლელად შეგიძლიათ გამოიყენოთ KPL კოროზიის პრევენციული დანის გამწმენდი. მას ახასიათებს:
- დანების შენახვისას ჟანგის პრევენცია;
- ასუფთავებს, აცილებს ცხიმს და აპრიალებს;
- გამოიყენება ყველა ფოლადზე და მეტალის მასალაზე;
- ზედაპირს ეკვირს ფირის სახით და იცავს მას კოროზიისგან;
- %100 უსაფრთხო საკვებზე დანის გამოყენებისას, არატოქსიკური;
დანების ონლაინ მაღაზია KNIFE გთავაზობს დანის მოვლის პროფესიონალურ საშუალებებს! ამერიკული ბრენდი KPL-ი წარმოადგენს დანის მოვლის საშუალებების მიმართულებაში ლიდერს და გვთავაზობს დანის მოვლის ყველაზე ხარისხიან საშუალებებს, როგორიც არი სხვადასხვა სიბლანტის ზეთები პივოტის მექანიზმისთვის, საწმენდ საშუალებებს (სპეციალურ ჩხირებს რთულად მისაწვდომი ადგილების დასამუშავებლად), დაჟანგებისკენ მიდრეკილი დანის პირის დამცავ საშუალებებს, ჭანჭიკების ფიქსატორებს და ა.შ.
დანა ხელით გალესეთ: ერთერთი მნიშვნელოვანი ფაქტორი დანის მოვლისას არის პირის შენარჩუნება. თუ ადრე იყენებდით ნახშირბადოვანი ფოლადის ხელსაწყოებს, გეცოდინებათ, რომ ნახშირბადოვანი ფოლადი ძალიან ადვილი გასალესია.
უჟანგავი ფოლადის დანებისგან განსხვავებით, მაღალი ნახშირბადის დანა არ იჭრება და ლითონის სრულყოფილად დახვეწა შესაძლებელია ნებისმიერი ბუნებრივი სალესი ქვის გამოყენებით. ჩვენ არ გირჩევთ სალესი დანადგარის გამოყენებას ნახშირბადოვანი ფოლადისთვის, მას შეუძლია სითბოს გამომუშავება, რამაც შეიძლება დაასუსტოს დანის პირი.
გამოიძახეთ ექსპერტები: თუ თქვენ კარგად არ ფლობთ ნახშირბადოვანი ფოლადის დანის ლესვის ტექნიკას, მიმართეთ ექსპერტს რომელიც დაგეხმარებათ როგორც დანის პირის გალესვასა და დახვეწაში ასევე ნებისმიერი პროფესიონალური მომსახურების მიღებაში.
პატინის გაჩენა დანის პირზე
გავრცელებულია აზრი, რომ ნებისმიერი ტიპის ჟანგი საფრთხის შემცველია დანის პირისათვის, თუმცა ჟანგი ძირითადად წითელი ან ნარინჯისფერია, ხოლო პატინი ნაცრისფერი ან შავი ფერის და იგი იცავს დანის პირს წითელი ჟანგის გაჩენისაგან. თუ თქვენ დანაზე არსებული ლაქები დისკომფორტს არ გიქმნით მაშინ მიეცით მას საშუალება დაიცვას დანა წითელი ჟანგისა და კოროზიისაგან.
ხშირად დასმული კითხვები
რამდენად ხშირად უნდა ზეთოთ ნახშირბადოვანი ფოლადის დანები?
ნახშირბადოვანი ფოლადის დანისთვის KPL კოროზიის პრევენციული დანის გამწმენდის გამოყენება ხელს უწყობს მის დაცვას ჟანგისა და კოროზიისაგან, რაც აუცილებელია, რადგან ნახშირბადოვანი ფოლადი უფრო მიდრეკილია ჟანგის მიმართ, უჟანგავი ფოლადთან შედარებით. დანის დაზეთვის სიხშირე, დამოკიდებულია გამოყენების სიხშირეზე, გარემო ფაქტორებსა და შენახვის პირობებზე.
რეგულარული გამოყენება: თუ დანას ყოველდღიურად იყენებთ, შეზეთეთ იგი კვირაში ერთხელ მაინც ან ყოველი გამოყენების შემდეგ, განსაკუთრებით თუ ის შეხებაშია მჟავე ან ტენიანობით მდიდარ ნივთებთან. გაასუფთავეთ და კარგად გააშრეთ, შემდეგ წაუსვით საკვებისთვის უსაფრთხო მინერალური ზეთის თხელი ფენა ან KPL კოროზიის პრევენციული დანის გამწმენდი.
მაღალი ტენიანობის ზონები: თუ თქვენ ცხოვრობთ მაღალი ტენიანობის ზონაში ან სანაპიროს მახლობლად, უფრო ხშირად დაამუშავეთ დანა KPL კოროზიის პრევენციული დანის გამწმენდით რადგან ჰაერის ტენიანობამ შეიძლება დააჩქაროს ჟანგის წარმოქმნა.
სათანადო შენახვა: შეინახეთ დანა მშრალ და კარგად ვენტილირებადი ადგილას. მოერიდეთ მის შენახვას გარსში ან ჩანთაში, რომელიც აკავებს ტენიანობას, რადგან ამან შეიძლება გამოიწვიოს ჟანგვა. გარდა ამისა, თუ არ გსურთ ფულის დახარჯვა დანის ზეთში, მაშინ შეინახეთ ის მშრალ ქსოვილში შეფუთული.
მნიშვნელოვანია, რომ ყოველთვის გამოიყენოთ საკვებისთვის უვნებელი ზეთი, როგორიცაა მინერალური ან სპეციალური დანის ზეთი, რადგან ზოგიერთი სხვა სახის ზეთი დროთა განმავლობაში შეიძლება გახდეს წებოვანი. ამ შემთხვევაში KPL კოროზიის პრევენციული დანის გამწმენდი სრულიად უვნებელია და %100 უსაფრთხო საკვებზე დანის გამოყენებისას, არატოქსიკური;
ნახშირბადოვანი ფოლადი ძნელი შესანარჩუნებელია?
ნახშირბადოვანი ფოლადი საჭიროებს მეტ მოვლას უჟანგავი ფოლადთან შედარებით, მაგრამ სათანადო მოვლის შემთხვევაში, ის დიდხანს ძლებს და მაღალი ხარისხის მასალაა დანებისთვის.
შეგიძლიათ ნახშირბადოვანი ფოლადი სარეცხი საშუალებით გარეცხოთ?
დიახ, შეგიძლიათ გარეცხოთ ნახშირბადოვანი ფოლადის დანები სარეცხი საშუალებითა და წყლით, მაგრამ აუცილებელია დაიცვათ გაწმენდისა და გაშრობის პროცედურები, რათა თავიდან აიცილოთ ჟანგი და კოროზია, მაგალითად, დარწმუნდით, რომ იყენებთ რბილ ჭურჭლის ღრუბელს, არ გახეხოთ ზედაპირი ზედმეტად კარგად გააშრეთ. დანა გარეცხვის შემდეგ.
დასკვნა
ახლა, როდესაც თქვენ იცით, როგორ იზრუნოთ ნახშირბადოვანი ფოლადის დანაზე, შეგიძლიათ შეიძინოთ თქვენი პირველი მაღალი ნახშირბადის დანა.